Végzet

10 11 2008

2008 november 8-án fordulópontjához érkezett a történelem. Hosszas tervezés és szervezkedés után Örssel nekivágtunk az autópályának, hogy az égitestek megfelelő együttállásakor a célhelyre érkezzünk.

Santa Cruz, CA

Santa Cruz, CA

A csendesnek tűnő kisvárosnak mindössze 53593 lakosa van. A gyanútlan szemnek minden teljesen hétköznapinak tűnhet.

Cowell beach
Cowell beach

Viszont ha a naprendszerbeli égitestek megfelelő együttállása a víz visszahúzódását eredményezi, és az arktisztól érkező szelek csak enyhén párás légtömegekkel találkoznak, bolygónk ezen pontján, hivatalos nevén a Cowell partszakaszon, a fizikai erőhatások körülbelül 150 percig 3-5 láb magas egyenletes hullámokat eredményeznek a Csendes-óceán felszínén. Igen. Ez ennyire tudományos. A hozzáértők napokig számolgatják, mikor lesz tökéletes az időzítés. Most ezt így látva, azt hiszem kicsit összecsaptam a vízfelszín-renderelési technikákról szóló diplomamunkám.

Szóval… a megfelelő időben ott vagyunk mi. Ott vannak a hullámok. Mi hiányozhat még? A felszerelés.

Surfing in Santa Cruz 2008

Surfing in Santa Cruz 2008

🙂 Ezek után már minden megvan, hogy a végeredmény olyan legyen, mint a következő képen. Ha épp a megfelelő méretű és sebességű hullámon a megfelelő szögben áll a deszkád, evezel-evezel és evezel, beleadsz apait-anyait, hogy felgyorsulj a hullám sebességére, majd felugrasz a deszkára, és mepróbálod leggyürni az óriási adernalin-bombát. A mi deszkánk nagyobb volt (102-es Longboard) és csak emiatt tűnhetnek kisebbnek a hullámok… 😀

Surfing in Santa Cruz

Surfing in Santa Cruz

Surf-társaink

Surf-társaink

Be kell valljam férfiasan, surf-társaink nem bírták a megpróbáltatásokat. Kb negyed óra evezés után eljutsz arra a helyre, ahol jók a hullámok. Majd kb az időd 90 százalékát azzal töltöd, hogy evezel a hullámoknak megfelelően, amik 4-6os csoportokban érkeznek 5-10 perc szünettel. A part felé haladsz, hogy  a hullámmal azonos sebességet érj el, majd megfordulsz és szembe haladsz a hullámokkal, hogy úrja azon a ponton legyél, ahol megfelelő a hullámok alakja. Ezután újra kifelé, és ismét vissza. De egy csoporton belül, ha nekiindulsz egy hullámnak, és az mégsem megfelelő alakú vagy méretű, akkor könnyen lehet, hogy már nem tudsz egy másikat meglovagolni ugyanazon csoporton belül. Így tovább várakozol… Vársz. Pihesz majd evezel. Nem tűnik vészesnek? A víz sós. Eléggé. 🙂 Ez még kevésbé zavarná az embert, de körülbelül 13,6 C°-os. Nem véletlenül télen van a surf-szezon, a víz nyáron is 15 fokos. Ezt nem úszod meg szárazon. Beszorozhatod az időket és a teendőket, a végeredmény körülbelül az, hogy két és fél órán át a karoddal evezel a 13 fokos vízben ahhoz, hogy a kimerültség és a hipoteria határán minden erőddel próbálj sebességet nyerni, hogy kb 10-20-30 másodpercig kiemelkedj a vízből és a hullám tetején egyensúlyozz. Hogy megéri-e? Leírhatatlanul.

A háborút nem lehet megnyerni, ez nem arról szól. A természet erői jóval hatalmasabbak, viszont pár csatában diadalmaskodhatsz. Végül eljön a megadás ideje. Először az én lábam görcsölt be a hidegben, pár perccel később Örs is áldozatul esett, így kénytelenek voltunk abbahagyni a küzdelmet, és hagytuk magunkat kisodorni a partig.

Pár óra vezetés hazáig, majd holt-fáradtan beestem az ágyamba. Teljesen átfagytam, a vállaim, karom és hátam is annyira fájt, hogy csak jó idő után tudtam elaludni.  Izomláz minden parányi kis izmomban. Viszont azóta is csak vigyorgok. Az érzés, hogy sikerült, hogy felmásztunk arra a deszkára, és a csupán pár pillanat erejéig egyensúlyozhattuk magunkat, elmesélhetetlen. Másnap első kérdésünk Örs-el:

– Jövő hétvégén ugye megint megyünk Santa Cruz-ba?

Reklámok

Műveletek

Alapinformációk

2 hozzászólás

12 11 2008
Andor

Nagyon irigyellek, én is kipróbáltam volna szívesen 🙂

Figyu, a deszkátok miért ilyen nagy? Ez rookie vagy master deszka? 🙂

12 11 2008
Habib

Longboard-on szoktak kezdeni az emberek, akár ennél jóval nagyobb deszkán.
Ez egy rookie példány. A nagyobb-on könnyebb evezni, stabilabb valamennyivel, ellenben nehezebb vele fordulni és manőverezni. Ez a deszka ilyen szivacsos anyag volt (azért kemény), nem pedig fa, így nem kellett wax és könnyebb cipelni is (ugyanezt képzeld el fából… :)) Viszont pont amiatt, hogy nem fából van, ezek a deszkák nem tartanak túl sokáig (2-5 évig simán hasznáhatsz egy komoly deszkát, ezek sérülékenyebbek). Majd lesz beszámoló Maverick’s Point-ról is, ott aztán törnek a fa deszkák is rendesen. (Ott még nem merünk szörfözni, mert gyakoriak az 50 lábnál nagyobb hullámok, néha még 60+ is akad.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: