Vegas trip – Part 2

17 01 2009

“Vegasban található a szobák száma alapján a világ 25 legnagyobb hoteléből 18, mindösszesen 67000 szobával.”

Ha már ilyen sokat írogattam a vegasi hotelekről, valamennyire érezhető, hogy hogyan viszonyulok hozzájuk. Tavaly nagyon sajnáltam, hogy az akkori két útitársaim elég kis “visszafogottan” gondolkozott, miután autókáztunk 3000 mérföldet, sajnálták a 2000 forintnak megfelelő összeget egy-egy vegasi belépőre, látványosságra, kalandra. Szerencsére idén már más volt a helyzet, Arvin és Örs is nagyon kíváncsi volt mindenre, egyedül a pénzünk fogott vissza minket.

Elöljáróul: Vegasban minden napra egyedi árat állapít meg minden hotel, általában az aznapi rendezvényektől és attól függően, milyen korán foglalod le a szobát.

Természetesen két nemzetközileg is több tízezer látogatót vonzó esemény is volt azon a hétvégén, mikor mi mentünk (CES + AVN), így ez volt a legdrágább hétvége januárban. Jellemzően a szombati foglalás kerül a legtöbbe, pénteki picivel olcsóbb, míg hétköznap a hétvéginek a fele, harmada a tarifa egy hotelszobáért.

Nem hagytam a többieket, meggyőztem őket, hogy ne spóroljunk sokta a szobán, a főutcán foglaljunk szállást (persze azért ott a legolcsóbb hotelben :)) Mikor estek lefelé az árak, Örs egyből Delux szobára váltotta az eltervezettet, majd kicsivel drágábban a főutcára néző, torony-delux szoba lett belőle, két franciaággyal, légkondival stb… Az ár pedig összesen 106 dollár volt a 2009 januárjának legdrágább napján. A hotel neve: Stratosphere. Hogy miért így nevezték el, az hamarosan kiderül.

1990-ben az egyik akkori kaszinó helyére újat szándékoztak építeni. Az ötlet egyszerű volt: álljon itt egy magas torony, semmi különös, de legyen a legmagasabb a világon. A terveket később meg kellett változtatniuk, hiszen az alig pár száz méterre lévő repülőtér és egyéb tényezők miatt nem válthatták valóra a tervezők álmát. Addig-addig redukálták terveken a magasságot, míg végül csupán a mai 350 méteres magasság valósult meg. A torony így valójában nem igazán versenyezhet pl. a  Burj Dubai-al, ami még nincs befejezve, de már elhagyta a 780 méteres magasságot, de azért még a 15. legmagasabb toronynak minősül kicsiny Földünkön. (Toronyként 15., tehát 600 méteres radar és tévéantennákat, kéményeket nem számolva.)

Startosphere

Startosphere

A hotel maga egy külön épületnek tekinthető, azt hiszem, csak 25 emeletes 2440 szobával. (De lehet azóta átadták már a következő épületet is újabb 1000 szobával. )

Kicsit kóvályogtunk, mivel eleve annyi lift van az épület-együttesben, hogy simán eltévedhetsz. Az egyik parkolóházas liftből át a checkin-hez, majd fel a szobába egy másik lifttel, ahonnan egy harmadikkal tudsz menni arra az emeletre, ahonnan mozgólépcső visz arra a részre, ahonnan a gyorslift felvisz a toronyba. Egyszerű mint az 1 x 1, csak kicsit nagy az egész. Mi egészen pontosan ilyet kaptunk:

Kilátás a szobánkból
Kilátás a szobánkból

A gondot az jelentette, hogy nagyon durván sötétített volt az üveg, az utcai lámpák lámpák fényét teljesen elnyelte, mármint, ha kinéztél az ablakon, a közvilágítást nem láttad, csak a hoteleket dekoráló csilli-villi fényeket. Így viszont a hosszú záridővel kintről nem jön fény, viszont minden tükröződik, ami belül van, azaz a kamera is jól látható a fotón. 🙂 De hát ez van… Szerencsére mi egyszerűen megjegyezhető szobaszámot kaptunk, nehogy bármelyikünk elvesszen: 32362.

Nappal ugyanonnan
Nappal ugyanonnan (másnap)

De mi természetesen nem azért jöttünk ide, hogy a szobánkban üljünk, emiatt rögtön érkezés után felmentünk a toronyba. És íme:

2009-01-10-21-10-53-5402009-01-10-21-15-20-5412009-01-10-21-17-19-543

A toronyból - Már másnap
A toronyból – Már másnap

2009-01-11-11-30-34-5952009-01-11-11-31-24-5982009-01-11-11-53-29-6292009-01-11-12-10-51-659Azok a pici épületek ott a távolban a már emlegetett 30 emeletnél magasabb szállók, a balra tőlem épülő már egy 63 emeletes, jelenleg körülbelül 250 méter magas.

DE AZÉRT A TORONY MAGÁBAN NEKÜNK IS UNCSI LENNE! Miért is jöttünk mi ide?

Kezdetben egy olyan hullámvasutat szerettek volna ide építeni, ami a torony tetejéről indul. (Azt nem tudom, hogy képzelték, hogy ha valamit megindítanak onnan, az meg is fog állni, de ez más kérdés. Egyszer mindenki lejöhetne azon a hullámvasúton… egyszer.) Az álmok ismét meghiúsultak, a zajra, biztonságra, stb-re hivatkozva nem épült olyan hullámvasút, ami lejön onnan. De olyan akad, ami nem jön le:

Az XSCREEM felépült, az csupán 264 méteres magasságban lóbál meg az épület mellett:

Képent megint nem tűnik túl vészesnek, a lényeg a magasságon van. Azért üvöltöttünk jócskán, mikor megindult az a cucc velünk lefelé,  tériszonyosoknak különösen javallott.

Talán már kitalálhattátok, mi jön ezután… hol lenne a világ második legmagasabb “thrill-ride”-ja, ha nem itt?

Insanity-nek hívják. De vajon miért is hívjunk egy ilyet “elmebaj”-nak? Hát… kb azért, mert miután beülsz, a ringlispíl szerű valami szétnyílik, kifordítja az egész szerkezetet az épület feletti részről, azaz 300 méter magasan:

Ha még ez sem lenne elég, már biztosan figyuztátok, hogy mi is az ott az épület tetején:

A torony
A torony

big shot
Azok ott emberkék!

A világ legmagasabb thrill-ride-ja a 329 méter magasan elhelyezkedő Big Shot.:

Mi is jó képet vágtunk hozzá:

Nagy mosoly, fényképeznek!
Nagy mosoly, fényképeznek!

Reklámok

Műveletek

Alapinformációk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: